söndag 19 februari 2012

Annorlunda med Zucchini - en tarte

Jag börjar längta efter lite mera somrig mat ibland - inte bara grytor och den vanliga vintermaten. Och även om jag gärna äter efter årstiden så tycker jag att zucchinin närapå har blivit en basgrönsak som man ofta har hemma. Helst vill jag ha dem ganska små, de är helt klart bäst då och i det här receptet som jag hittade i en sydafrikansk mattidning ska man definitivt använda små zucchini. Det blir förresten lite bakvänt när man läser mattidningar från Sydafrika för deras årstider är ju tvärt emot våra och en hel del grönsaker växer hela året om. Men massor med kreativ och härlig mat skapar de - som det här i sin enkelhet

Det  blir ett litet annorlunda sätt att göra en tarte eller en paj. Den passar bra som en lätt rätt för sig själv med en grönsallad eller på ett buffébord.  Eller som en tapasrätt. Och den är både god kall och ljummen. Jag marinerar zucchinin i Azadas vitlöksolivolja , som du hittar hos Foodtwist, för att få en mild ren vitlökssmak men du kan naturligtvis riva ner 2 vitlöksklyftor i din vanliga olivolja
Det här behöver du
3 stycken små zucchini
Azada vitlöksolivolja, 2 – 3 msk
Salt och nymalen peppar
Filodeg, 8 ark
Smält smör
Ricotta, 250 g
Rivet skal från 1 stor citron
Parmesanost ca 50 gram samt extra för garnering
Färsk timjan

Gör så här
1.       Skär zucchinin i tunna skivor längs med. Har du skärmaskin eller mandolinjärn blir det lättast. Lägg dem i vitlöksolivolja med salt och peppar. Ställ åt sidan.
2.       Värm ugnen till 200 grader.
3.       Lägg filodegsbladen 1 och 1 på en plåt med bakplåtspapper och pensla med smält smör mellan vart och ett av de.
4.       Blanda ricottan med det rivna citronskalet och riv parmesanosten och blanda ner den också.  Smaka av och se om du ska ha i litet salt och peppar här också. Bred sedan ut smeten över filodegen. Lägg sedan ut zucchinin över alltihopa. Strö timjan över det hela
5.       Grädda i 20 till 25 minuter eller tills degen är gyllene.
6.       Servera varm eller kall. Vid serveringen hyvla lite extra parmensan på toppen eller servera vid sidan.



Vill du ha ett vin till så rekommenderas en oekad Chardonnay, varför inte den också från Sydafrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar