måndag 29 augusti 2011

Lammrostbiff med överraskande smaker

Lammrostbiff med apelsin, oliv och sardellsås
Det här låter som en sås med mycket smakkrockar men den är absolut värd att prova då smakerna gifter sig samman till en härlig balans mellan sötma och sälta och passar så bra till lammet.  Jag har gjort det här med lammrostbiff som jag tycker är en så trevlig styckningsdetalj men naturligtvis kan du använda det för lammkotletter eller ett lammrack också.


Till 4 personer behöver du
4 – 6 bitar lammrostbiff
½ dl oliver, gärna liguriska annars kalamata
skalet av en apelsin
skalet av en citron
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk citronjuice
1 krossad vitlöksklyfta
3 finhackade sardeller
svartpeppar att smaka av med
finhackad persilja
Värm ugnen till 180 grader. Putsa köttet och bryn det i olivolja i en stekpanna. Lägg köttet i en smord ungsfast form. Blanda alla övriga ingredienser utom persiljan och häll över köttet. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
Garnera med den finhackade persiljan och serverad med rostad potatis och lätt kokta haricot verts.
Vill du ha ett vin till så bör du välja ett ganska kraftfullt t ex en ekad Cabernet sauvignon eller en rustik Syrah som kan matcha oliverna och sardellerna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar